Den som tittar neråt kan konstatera att blåbär är ganska vanliga. De klär ofta marken med rejäla mattor, till och med under jord bildar de avancerade nätverk.

De kan finnas i stan där asfalten slutar, på fjäll som sträcker sig upp i det blå eller mellan furu och gran i skogen. Blåbärsplantor finns över hela nordliga halvklotet, men som skilda arter. I Norden har vi bara en, Vaccinium myrtillus.

Blåbär är mat till fåglar och djur, inte så mycket att bry sig om menade Linné. Han påpekade dock istället att bären kunde vara bra för oss människor eftersom de samlar till sig fåglar som i sin tur kan skjutas av oss.

Plocka och rensa

Ät dem snabbt eller tillaga dem! Blåbär blir snabbt dåliga. De håller bara någon dag. Färska bör de förvaras så nära noll grader som möjligt. Blåbär trivs i glesa skogar eller på kala fjäll. Fukt men samtidigt skyddat läge med lite sol som tittar in är bra.

Efter plockning följer rensning även om det kan vara något att förtränga. Metoderna för detta varierar. Hur gör du?

Odla

Blåbär är inte bara blåbär. Många förädlade sorter finns och svenska plantskolor ökar numera sina sortiment av bärsbuskar och däribland blåbär. Dessa är förädlade från amerikanska arter som till exempel Vaccinium corymbosum och Vaccinium Augustifolium. Men ingen har lyckats skapa storskaliga odlingar av vår egen vilda art Vaccinium myrtillus, den hör till skogen och vill tydligen vara vild. Försök pågår dock i Norrland.

Recept

Här är några exempel på recept . Tipsa oss gärna om Ditt favoritrecept så lägger vi ut det också!

Blå fetaostsallad

Blanda, blanda, blanda, sånt man inte brukar… men se detta smakar gott!
Här är en sallad att använda exempelvis till en buffé eller till grillad mat. Det är spännande att ha blåbär även till huvudrätten, inte bara till ett efter eller mellan!

 • 2 deciliter torkade blåbär eller hela blåbär
 • 100 gram fetaost
 • 1 liten röd lök
 • en näve solrosfrön
 • vinäger
 • olja

 

Icecreamsoda

Här hemma i Norden har softbarer och glassbaserade drycker aldrig slagit igenom på samma sätt som i USA, om man bortser från milkshake. Icecreamsoda är dock väl värd att prova och med våra nordiska blåbär blir det en god och läskande drink.

1 portion

 • 1 msk krossad istärning
 • ½ dl blåbär
 • 2 msk vaniljglass
 • sodavatten, mineralvatten eller läsk

Lägg krossad is i botten av ett högt glas. Blanda bär, socker och glass. Fyll på med sodavatten eller annan kolsyrad dryck.

Myntamarinerade blåbär

Blåbär är gott att kombinera med en annan markant smak, som exempelvis mynta. De marinerade bären kan sedan serveras med glass, grädde eller bara som de är, utan tillbehör.

 • 6 dl vatten
 • 8 myntablad
 • 3 msk mild honung
 • 6 dl färska blåbär (eller blandade bär)

Koka upp vatten och lägg i honung och myntablad. Blandningen ska inte koka, låt den stå och dra. Lägg i blåbär då lagen har svalnat något. Låt sedan stå i minst 5 timmar.

Goda är de men alla ids inte plocka, förr som nu. Det gäller att få någon annan att skörda och sen äta dem själv. Eller? Det är väl knappast någon som betalar hyra längre med blåbär men det har hänt och visar på att dessa små sötsaker har sitt värde. Idag reser thailändare till jordklotets andra halva, för att plocka bären vi själva ignorerar i skogen men köper i butiken, i förädlad form. Bären har skapat en marknad för många att tjäna pengar på. Nu talas mest om att det är nyttiga. Vad kan vara bättre än något som både anses kunna hindra cancer och motverka åldrande? Det kan man kalla stora tjänster från små frukter på en av Sveriges vanligaste växter. Blåbär har också skapat en stor marknad särskilt i USA där stora blåbärsfält finns för de förädlade blåbärssorterna.