Broccolin ( Brassica oleracea var. Italica) är en våra mest näringsrika livsmedel. Den liknar blomkål till utseendet med sina uppsvällda blomställningar men med färgen skiljer den sig från blomkålen. Broccolin som förr kallades sparriskål är grön och blomkålen vit. Broccolin kan tillagas på många olika sätt men bäst är det att äta den rå men annars kan du äta den krispigt wokad, lättkokt, grillad, gratinerad eller marinerad i en sallad. Till skillnad från sina släktingar vitkål och salladskål där man äter bladen är det blommorna man äter på broccolin. Även blomstjälken kan ätas som ger ett gott tuggmottstånd.

Broccolins ursprung
Broccolin importerades till Sverige på 1950-talet men det dröjde många år innan den blev en så populär grönsak som den är nu. Broccolin har utvecklats från en vild kålsort och har sina rötter i gamla romarriket i Italien. Den spreds till Mellanöstern där den blev uppskattat för sina ätbara blomhuvud. Senare återvände broccolin till Italien där den började odlas i större skala. Till USA infördes den under kolonialtiden av italienska invandrare.

Broccolin en vitaminrik grönsak
Det finns rikligt med C-vitamin i broccolin, men den innehåller även andra viktiga vitaminer bl.a. A-vitamin, K-vitamin, folat och fibrer. Broccolin innehåller också en del B6-, B1-, B2- B3-vitamin, E-vitamin, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink och mineraler. Broccolin äts med fördel färsk men kan köpas djupfryst året om och djupfryst broccoli är den snabbaste och billigaste grönsaken du kan tillaga. Bara att koka upp och salta lite men den frysta är dock inte så god som den man köper färsk eller fryser in själv. Kokar du broccolin, tänk på att inte koka den för länge, det räcker med 5-8 minuter.

Broccoli motverkar cancer
Forskarna har tittat på varför grönsaker som broccoli skyddar oss mot cancer. De har kommit fram till att det är antioxidanten Sulforafan som stärker kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. Forskare tror också att Sulforafan kan förhindra att cancerceller delar sig och på så vis hämmas tillväxten av tumörer. Amerikanska forskningar har visat att Sulforafan bl.a. skyddar luftvägarna mot de skadliga ämnena som finns i tobaksrök, bilavgaser och förorenad luft. Ämnet skyddar inte bara mot cancer utan också mot diabetes, högt blodtryck och vissa ögonsjukdomar. Bäst skydd ger broccolin om den äts rå men tänk på att för mycket okokt broccoli inte är så bra för magen.
Studier visar också att antioxidanter i naturlig form, d.v.s. i mat som grönsaker, frukt och oljor från fisk- och växtriket ger ett mycket bättre skydd än antioxidanter i tablettform.

Broccoligroddar
Broccoligroddar är ett alternativ för dig som inte tycker om smaken på broccoli. Dessutom innehåller broccoligroddar 20-50 gånger mer av det cancerskyddande ämnet sulforafan. Du sköljer bara broccolifrön och sår dem tunt på ett hushållspapper och ställer dem på ett ljust ställer. Efter 3-7 dagar är groddarna färdiga.

Broccolin bra för veganer
För veganer och andra som inte äter mjölkprodukter är broccolin en värdefull kalciumkälla. Kalcium behöver vår kropp för skelettets uppbyggnad och underhåll och är också viktigt för att kroppens muskler ska fungera normalt.

Broccolifakta
Användning: Broccoli kan både ätas rå och kokas. Den passar till många olika maträtter och kan ätas både varm och kall. Kokas i ca 7-10 minuter i lätt saltat vatten. Kan användas i gratänger, stuvningar och soppor. Broccoli går bra att frysa och behåller sina näringsämnen bra.

Hållbarhet: Broccoli håller 1-2 veckor vid ca 0 grader men endast 1-2 dagar i rumstemperatur. Hållbarheten förlängs om broccolin skyddas med plast.

Försäljningsperiod: Du kan köpa broccoli året runt i Sverige.