Neem, ett lövträd även känt som ”Indian Lilac” används ofta i traditionell indisk medicin. Mer än 140 aktiva föreningar har isolerats från denna tropiska växt. Bladen, blommor, frukt, frön, tuggummi, olja och bark har alla hälsofördelar. Pulvret är tillverkat genom torkning och slipning av bladen eller en blandning av löv, blommor, frön, frukt och bark. Man noterar att Neem har använts vid behandling av spetälska, sår och för hjärtsjukdomar. Neempulver finns i lös form eller som kapslar och tabletter.

Immunhälsa

I traditionell medicin tas neem som pulver kapslar och tabletter eller som en olja för att hjälpa till att behandla malaria, maskar och sår. En granskning rapporterar att denna ört har antibakteriell, antiviral och antisvampegenskaper som kan hjälpa kroppen att bekämpa sjukdomsframkallande patogener och infektion. Dessutom kan de immunmodulerande, antiallergene, antioxidant och antiinflammatoriska effekterna av Neem bidra till att balansera immunförsvaret.

Behandla sår

Forskning som publicerades i tidningen ”Life Sciences” gav slutsatsen att Neembarksextrakt kan hjälpa till att behandla magsår. Forskare gav patienter med magsår en dos på 30 mg pulveriserat extrakt två gånger dagligen i 10 dagar. Efter behandlingen med Neem-extraktet visade patienterna en 77 procentig minskning av magsyra vilket bidrog till att läka och förebygga sår i mag-tarmkanalen.

Effekt på diabetes

Föreningar som finns i det yttre skalet av Neemfrön kan hjälpa till att behandla typ 2-diabetes och skydda hjärtat mot komplikationer relaterade till diabetes. En djurstudie som publicerades i ”Journal of Ethnopharmacology” rapporterades att Neemextrakten hjälpte behandla diabetiska råttor som också fick insulin. Dessutom hindrade Neem hjärtskador i djuren. Men ytterligare klinisk forskning behövs för att avgöra om neemextraktet skulle ha samma fördel för människor.

Förhindra tandvärk

Många av de medicinska föreningarna som finns i neempulver är antibakteriella, antiinflammatoriska och kan också behandla tandbesvär och hålla tänderna och tandköttet friska. Neempulver kan användas som en naturlig tandkräm för att rengöra dina tänder. Det går även att tugga på pinnar från Neemträdet vilket kan bidra till att minska plack och kontrollera bakterier i munnen.

Kontraindikationer och överväganden

Man varnar för att Neemfrön är giftiga i stora doser och Neemolja har rapporterats ha orsakat förgiftning hos spädbarn. Se till att ditt Neempulvertillskott är från en ansedd leverantör och använd den endast enligt anvisningarna. Om du använder neempulver som en hudsalva eller för att rengöra dina tänder testa det för en allergisk reaktion genom att gnugga en liten mängd på insidan av din armbåge. Begränsade kliniska studier stöder hälsofördelarna med neempulver i en noggrann dos och användningsmetod. Rådfråga din läkare innan du använder någon typ av Neemprodukt för att behandla en infektion eller annan medicinsk sjukdom.