Har för mycket gurkmeja biverkningar?
Gurkmeja är en populär gult krydda som härrör från södra Asien. Det är en viktig ingrediens i många indiska rätter.

Det konsumeras också för sina hälsofördelar. Tillägg av gurkmeja, eller curcumin – dess huvudsakliga aktiva ingrediens – blir allt vanligare.

Vissa människor är emellertid oroade över de möjliga biverkningarna av hög dos av gurkmeja och curcumintillskott. Denna översyn ser på bevisen.

Vad är gurkmeja?
Gurkmeja som också är känd med det vetenskapliga namnet Curcuma longa är en gammal indisk krydda, medicinalväxt och matfärg i ingefärafamiljen.

Dess rotstammar, kallade rhizomes är ljusgula eller orange. De är vanligen torkade och malda i pulver och är rika på curcuminoider, växtföreningar som är ansvariga för gurkmejans karakteristiska färg.

Dess smak som beskrivs som bitter och pepprig. Nästan hela världens gurkmeja odlas och konsumeras i Indien.

Den består huvudsakligen av kolhydrater, stärkelse och fiber. Men liksom alla kryddor innehåller gurkmeja många av plantans föreningar och näringsämnen.

De huvudsakliga aktiva föreningarna i gurkmeja är curcuminoiderna. De ansvarar för gurkmeja orangefärgad färg och de flesta av dess hälsofördelar.

Den mest studerade curcuminoiden är curcumin som kan utgöra omkring 3% i gurkmeja.

Dessutom innehåller kommersiell gurkmeja vanligen tillsatser. Dessa inkluderar kiseldioxid, ett antiklumpningsmedel.

Gurkmeja
Gurkmeja innehåller cirka 2% oxalat. Vid höga doser kan detta bidra till njursten.

Dessutom är inte alla kommersiella gurkmejapulver rena. Vissa är med billigare och potentiellt giftiga ingredienser som inte finns på etiketten.

Studier har visat att kommersiella gurkmejpulver kan innehålla fyllningsmedel som kassav stärkelse eller korn, vetemjöl eller rågmjöl.

Att äta gurkmeja som innehåller vetemjöl, korn eller rågmjöl kommer att orsaka negativa symtom hos personer med glutenintolerans.

Några gurkmejpulver kan också innehålla tvivelaktiga livsmedelsfärgämnen vilka tillsättes för att förbättra färgen när gurkompulver späds med mjöl.

Ett livsmedelsfärgämne som ofta används i Indien är metanilgult även kallat surgult. Djurstudier visar att metanilgult kan orsaka cancer och neurologisk skada när den konsumeras i stora mängder.

Medan de toxiska effekterna av metanilgult inte har undersökts hos människor är det olagligt att använda i USA och Europa.

SAMMANFATTNING:
Ren gurkmeja anses vara säkert för de flesta. Gurkmejpulver kan emellertid ibland förfalskas med billiga fyllmedel såsom vetestärkelse och tvivelaktiga livsmedelsfärgämnen. De kan även innehålla bly.

Poängen
Gurkmeja och curcumintillskott verkar inte ha några allvarliga biverkningar.

Men vissa människor kan känna ett milt obehag såsom huvudvärk eller diarré vid höga doser.

Tänk på att lågkvalitativ gurkmeja kan förfalskas med billiga fyllmedel, såsom vetestärkelse, vilket kommer att orsaka negativa symtom hos personer med glutenintolerans så rekommendationen är att köpa ekologisk RAW gurkmeja.