Denna örten är starkt anti-inflammatorisk och är en mycket kraftig antioxidant. Färgämnet kurkumin som finns i örten agerar anti-inflammatoriskt eftersin det hämmar inflammatoriska mediatorer.
Många av de vanligaste kroniska sjukdomarna är inflammatoriska och där kan kurkumin hjälpa mycket.

Örten är ofarlig även i stora mängder och den är billig.

Det finns många studier som visar på att den kan förbättra behandling av bland annat artrit, alzheimers, MS , allergier, IBS och andra kroniska sjukdomar. Den dämpar även smärta.

En ny studie på kurkumin som behandling mot artrit visade på en 58 procent minskning i smärta och stelhet och en förbättring av fysisk funktion. Patienterna kunde minska sina anti-inflammatoriska mediciner.

Ta det i maten eller som kosttillskott ?

Det är mycket svårt att få tillräckligt via mat och potensen på pulvret är ibland väldigt låg. Det bästa sättet att få en effektiv dosering är att ta det i kapselform, där är potensen även garanterad.

Gurkmeja används mycket i indisk matlagning. Det rekommenderas att man tar ett tillskott som innehåller piperin (en komponent av vanlig svartpeppar), vilket gör att gurkmejan absorberas bättre av kroppen. Vi länkar här endast till gurkmeja produkter som innehåller piperin. Piperin hjälper gurkmejan att absorberas och gå ut i blodet.

Undersökningar på gurkmeja och inflammation

En undersökning publicerad i ”The Journal of Alternative and Complementary Medicine” jämförde ibuprofen med kurkumins smärtstillande egenskaper. I undersökningen som gjordes på 107 personer så minskade kurkumin smärta och förbättrade funktion lika bra som ibuprofen.

En annan undersökning i Italien testade kurkumins anti-inflammatoriska egenskaper vid knäartros. I studien så följde man 50 personer som led av artros i knäna. Hälften av deltagarna i studien fick gurkmeja tillsammans med sin vanliga medicin medans den andra hälften fick endast vanlig medicinering.

Man kom i undersökningen fram till att de som fick både gurkmeja och vanlig medicinering hade 58 procent mindre problem jämfört med de som bara tog vanlig medicin.

De som tog gurkmejan upplevde dessutom att de mådde bättre, vilket kunde bevisas när man i blodtest spårade att de hade starkt minskad inflammation i kroppen jämfört med före undersökningen.