Gurkmeja har visat sig ha starka anti-inflammatoriska egenskaper och lindrar även smärta. Detta har visat sig vara effektivt vid behandling av artros med gurkmeja. I en undersökning detta året (se nedersta länken) jämfördes örten med vanlig artros medicin och visade sig ha precis lika stark effekt. Skillnaden är att gurkmejan är en naturlig ört helt utan allvarliga biverkningar.
Studie i Italien visar på stark effekt av gurkmeja vid artros

Det gjordes nyligen en studie i Italien där man följde 50 personer som hade artros i knäna. Där undersökte man effekten av gurkmeja på patienternas artrossymptom. Hälften av deltagarna använde sig av gurkmeja samt vanlig medicin medans hälften bara använde vanlig medicin.

Av resultatet framkom att gruppen som tog gurkmeja upplevde minskade symptom med 58 procent jämfört med kontrollgruppen som bara tog vanliga mediciner.

De som tog gurkmeja upplevde även en stor förbättring i välmående. Det visades i blodtest att de hade minskad inflammation i kroppen. De kunde därefter minska sin vanliga medicinering.

Du kan läsa mer om undersökningarna längst ner på sidan under källor.

Det behövs en relativt stor dos av örten för att få en bra effekt. En effektiv dosering för artros kan vara 3 gram gurkmeja tre till fyra gånger om dagen.