Hälsovinsterna med morötter inkluderar reducerat kolesterol, förebyggande av hjärtattacker och för att avvärja vissa cancerformer, förbättrad syn och minskat tecken på för tidig åldrande. Dessutom har morötter förmågan att öka din huds hälsa, öka immunförsvaret, förbättra matsmältningen, öka kardiovaskulär hälsa, avgifta kroppen och öka oral hälsa på olika sätt. De ger också en väl avrundad tillströmning av vitaminer och mineraler.

Vad är morötter?
Morötter är en av de mest använda och åtnjutna grönsakerna i världen delvis för att de växer relativt enkelt och är mycket mångsidiga i ett antal rätter och kulturella rätter. De är vetenskapligt klassificerade som Daucus carota och kategoriseras som en rotgrönsak. Den är typiskt orangefärgad, men lila, vita, gula och röda morötter finns där ute men är inte lika vanliga. Roten av moroten är den del av grönsaken som vanligtvis äts även om den gröna blasten fortfarande är fördelaktig i sallader och i andra former.

Den typ av morot som vanligtvis äts runt om i världen är den domesticerade variationen av de vilda arter som nämns ovan. Majoriteten av morötter odlas nu i Kina men de exporteras över hela världen för att inkluderas i sallader och soppor samt en fristående grönsak för snacks och väsentliga ingredienser i många recept.

Morötter i det vilda har ett träaktigt kärnelement som inte är lika välsmakande så odlingen har så småningom valt ut den karaktäristiska egenskapen med den form av morötter som vi känner till idag. Både vuxna och barn gillar dem på grund av sin ”knäckiga” konsistens och söta smak så det här är en av de värdefulla grönsakerna för föräldrar eftersom barn tycks njuta av att äta dem, ett sällsynt undantag!

De många medicinska och fördelarna för hälsan med morötter tillsammans med dess utsökta smak är det som gör detta till en så viktig vegetabilisk matkultur över hela världen. Så förstår vi förstås vad det är med morötter som gör dem så fördelaktiga!

Morötter Nutrition Fakta & Kalorier
De flesta fördelarna med morötter kan hänföras till deras betakaroten- och fiberhalt. Denna rotgrönsak är också en bra källa till antioxidanter. Dessutom är de rika på vitamin A, vitamin C, vitamin K, vitamin B8, pantotensyra, folat, kalium, järn, koppar och mangan.

Låt oss nu ta reda på hur denna imponerande lista av näringsämnen och organiska föreningar faktiskt påverkar människors hälsa.

Hälsofördelar med morötter är följande:

Förhindra hjärtsjukdom
I en studie som syftade till att avslöja det terapeutiska värdet på morötter visade forskare vid Wolfson gastrolaboratoriet i Edinburgh, Skottland att kolesterolhalten sjunker med i genomsnitt 11 procent om morötter tas varje dag i tre veckor.

Högt kolesterol är en vanlig faktor vid hjärtsjukdomar. Eftersom regelbunden konsumtion av morötter minskar kolesterolnivåerna är det en bra idé att konsumera en hälsosam dos morötter för att förhindra hjärtrelaterade problem.
En grupp svenska forskare upptäckte att dessa rotgrönsaker kan minska risken för hjärtinfarkt. En studie utförd vid Mario Negri-institutet för farmakologisk forskning i Italien fann att de som åt fler morötter hade en 1/3 risk för hjärtinfarkt jämfört med dem som åt färre morötter.

Lägre blodtryck
Morötter är rika kaliumkällor som är en vasodilator och kan släppa spänningen i blodkärlen och artärerna vilket ökar blodflödet och cirkulationen, ökar organfunktionen i hela kroppen och minskar stressen på hjärt-kärlsystemet. Högt blodtryck är också direkt kopplat till ateroskleros, stroke och hjärtattacker så det här är ännu en hälsosam aspekt för hjärtat av morötter! Kumarin som finns i dem har också kopplats till att minska högt blodtryck och skydda ditt hjärthälsa!

Öka immuniteten
Morötter innehåller ett antal antiseptiska och antibakteriella förmågor som gör den idealisk för att öka immunsystemet. Inte bara det, de är en rik källa till vitamin C vilket stimulerar aktiviteten hos vita blodkropparna och är en av de viktigaste elementen i människans immunförsvar.

Hjälp för matsmältningen
Morötter som de flesta grönsaker har betydande mängder dietfibrer och fiber är en av de viktigaste elementen för att bibehålla god matsmältningshälsa. Fiber hjälper maten att passera smidigt genom matsmältningskanalen och det stimulerar också peristaltisk rörelse och utsöndringen av magsaft. Sammantaget minskar detta förstoppning och skyddar dina tarmar och mage från olika allvarliga sjukdomar inklusive kolorektal cancer. Fiber ökar också hjärthälsan genom att eliminera överskott av LDL-kolesterol från väggarna i artärerna och blodkärlen.

Förhindra cancer
Betakarotenförbrukningen har kopplats till en minskad risk för flera cancerformer, särskilt lungcancer. Brittiska forskare upptäckte att ökad beta-karotenförbrukning från 1,7 till 2,7 milligram per dag minskade risken för lungcancer med mer än 40 procent. Den genomsnittliga moroten innehåller cirka tre milligram beta-karoten.

I en separat studie fann forskare att äta fiberrika morötter minskar risken för koloncancer med så mycket som 24 procent. En annan studie visar att kvinnor som åt råa morötter var fem till åtta gånger mindre benägna att utveckla bröstcancer än kvinnor som inte gjorde det. Ytterligare forskning om applicering av både morötter och betakaroten i förhållande till andra former av cancer pågår.

Makuladegenerering
Detta är en vanlig ögonsjukdom hos äldre som försvårar makula funktioner. Forskning har visat att personer som åt mest mängder beta-karoten hade en fyrtio procent lägre risk för maculadegenerering jämfört med dem som konsumerade minst. Betakaroten kan också dela sig genom en enzymatisk reaktion för att bilda provitamin A vilket ofta är förknippat med antioxidantkapacitet i förhållande till synen. Därför är morötter en ”allround vision booster”.

Förbättra mörkerseendet
Brist på vitamin A kan orsaka svårigheter att se i svagt ljus. Eftersom morötter är rika på A-vitamin är det bra för att förbättra syn och förhindra att förhållanden som att nattblindhet utvecklas när vi åldras.

Förbättra munnen
De organiska föreningarna i morötter är i sig alla bra för minerala antioxidanter men morötter stimulerar även tandköttet och inducerar överskott av saliv. Saliv är en alkalisk substans och bekämpar bakterier och främmande kroppar som ofta kan resultera i håligheter, karies och andra orala hälsorisker.

Minska risken för stroke
Att äta en morot varje dag minskar risken för stroke med 68%. Många studier har förstärkt tron ​​på ”gulrotseffekten” på hjärnan. Studier utförda på strokepatienter avslöjade att de med högsta nivåer av beta-karoten hade den högsta överlevnadsmöjligheten.

Diabetes
Morötter är bra för reglering av blodsocker på grund av närvaron av karotenoider i denna läckra grönsak. Karotenoider påverkar omvänt insulinresistens och därmed sänker blodsockret vilket hjälper diabetespatienterna att leva ett normalt och hälsosamt liv. De reglerar också mängden insulin och glukos som används och metaboliseras av kroppen vilket ger en jämnare och friskare fluktuation för diabetespatienter.

Morötter har antiseptiska egenskaper och kan därför användas som laxermedel, vermicider och som ett botemedel mot leverförhållanden. Morotolja är bra för torr hud eftersom det gör huden mjukare. Dessutom förbättrar morotjuice mage och gastrointestinal hälsa.

Således är morötter, som rå frukt, juice eller i kokad form alltid ett bra val för din hälsa!