Rosenrot, som på latin heter Rhodiola rosea, är ett naturläkemedel som har flera olika bra användningsområden. Växten finns bland annat hos oss i norra Europa, men även i Asien, Nordamerika, på Grönland samt Island. Rosenrot trivs i kalla klimat och i Sverige återfinns den i våra fjälltrakter, där den växer i torrsand. Namnet kommer från att den roten luktar just ros.

Rosenrot hjälper mot stress
Rosenrot har använts i olika kulturer mycket länge. I det antika Grekland tog man Rosenrot mot huvudvärk och vikingarna åt det innan strid för att öka sin fysiska kapacitet. Även vår egen Carl von Linné nämde Rosenrot och påpekade dess positiva effekter mot nedslaghet och hur det stimulerade intellektet. De aktiva ämnena i Rosenrot är Rosavin, Salidrosid och L-arginin. Dessa ämnen ger kraft och energi. Rosenrot skärper koncentrationen och är även bra för kroppens immunförsvar. Det hjälper även mot stress och gör att man sover bättre vilket i sin tur gör att man känner sig piggare. Rosenrot förbättrar även den fysiska prestationen och hjälper även till att återhämta kroppen efter en hård fysisk ansträngning.

Ökad lust med rosenrot
Rosenrot har en positiv påverkan på det system i hjärnan där vårt lustcenter är beläget. Kort sagt, Rosentrot ökar vår lust. Det har även visat sig att kvinnor har lättare att bli gravida om dom äter Rosenrot och att män med erektionsproblem upplever en klar förbättrad sexuell förmåga.