Selen finns i alla celler, men med en högre koncentration i könskörtlar och sädesceller. Selen hjälper till med funktionen hos vissa vita blodkroppar i kroppens immunförsvar och skyddar cellerna mot tungmetaller som kvicksilver och kadmium.
Selen är liksom E-vitamin en antioxidant som behövs för cellernas skydd mot fria radikaler, men är cirka tusen gånger mer aktivt än E-vitamin. Det förhindrar effektivt oönskade jäsningsprocesser och är därför viktigt för cellernas syreförsörjning.

Dagsbehov Av Selen

Rekommenderat dagligt intag av selen:

  • Män: 40-50 μg
  • Kvinnor: 40 μg
  • Gravida: 55 μg
  • Ammande: 55 μg
  • Barn: 10-30 μg

Behovet av selen varierar med bl.a. ålder och kön

Brist På Selen

Vid brist på selen kan ett antal besvär uppstå, exempelvis hjärt-, lever- och cirkulationssjukdomar, däribland för högt blodtryck, åderförkalkning och möjligtvis cystisk fibros.

Sterilitet, impotens, muskel- och ledbesvär, grå starr, hudbesvär och cancer i njurar, urinblåsa, mage, tarmar, lungor, hud, bukspottkörtel, lever och svalg är andra selenbristsjukdomar.

Mot slutet av 70-talet rapporterade kinesiska läkare att selen skyddar bl a mot en sjukdom i mjärtmuskulaturen som tidigare varit vanlig hos barn i Keshan, ett mycket selenfattigt område. Hos husdjur kan selen förebygga muskelförtvining.

Risker Med Selen

Selen i stora doser kan vara skadligt. Man kan dock utan risk äta upp till 200 µg per dag. Första varningstecknet är att man börjar dofta vitlök.

Livsmedel Med Selen

Selen påträffas vanligtvis i livsmedel som fisk och skaldjur, kelp, öljäst, ägg, svamp, råris, vitlök och fullkornsprodukter.
De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

  • 24% Kött och fågel
  • 23% Fisk och skaldjur
  • 17% Mjölk, fil, yoghurt och ost

Här nedan är en tabell med innehåll av selen i olika livsmedel:

LIVSMEDEL PORTIONSSTORLEK MÄNGD SELEN
PER PORTION, µg
Musslor 125 g 70 µg
Grislever 125 g 40 µg
Renkött 125 g 30 µg
Strömming, torsk 125 g 20 µg
Räkor 100 g 20 µg
Griskött 125 g 10 µg
Ris (parboiled)
torr vikt
50 g 10 µg
Ägg 60 g 6 µg
Vetemjöl, rågmjöl 30 g 1 µg

Mängd selen i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys

Livsmedel med mest innehåll av selen per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL SELEN (μg)
Grisnjure 190 μg
Makrill konserv 130 μg
Njure nöt 124 μg
Kalvnjure 118 μg
Hummer 104 μg
Hummer konserv el kokt 100 μg
Löjrom saltad 90 μg
Ostron 70 μg
Ål flat- o varmrökt 66.7 μg
Lammnjure 66 μg
Kycklinglever stekt 63.1 μg
Ål inkokt hemlagad 63 μg
Ål ugnsstekt hemlagad 60 μg
Musslor konserv u lag 60 μg
Musslor 60 μg
Ål rund- o varmrökt 59.6 μg
Äggula ekologisk 58.6 μg
Äggula konventionellt 58.6 μg
Ål 57 μg
Musslor konserv m lag 56 μg