Översatt från japanska hänvisar ”shii” till det träd som dessa svampar ursprungligen växte på medan ”také” helt enkelt betyder svamp. Dessa små skönheter är märkliga inte bara på grund av deras ursprungliga ursprung men även på grund av de många hälsofrämjande egenskaperna som de innehåller, upptäckta för århundraden sedan av antik medicin.

Har inga rötter, löv, blommor eller frön. Shiitake svampar faller in i en särskild kategori: svamp. Berömd för sin rika struktur och rökiga smak är det den näst vanligaste odlade ätliga svampen som är lätt tillgänglig på marknaden över hela världen. Jämfört med vita knappsvampar påstås shiitakes ha mer än 10 gånger smak. Detta kan intensifieras när de torkas och rekonstrueras genom blötläggning i vatten.

Trots att de fortfarande är vilda levererar Kina cirka 80% av världsmarknadens produktionen även om Japan höll denna i början. Idag använder över 200 odlare i USA den arbetsintensiva men överlägsna ”skogsodlingen” för att producera shiitake-svampar på lövträdsstockar. Gör-det-själv-paket som är tillverkade av svampspecifika företag upprätthåller också en livlig verksamhet.

Utomlands där övervakning är begränsad är shiitake-svampar ibland massodlade på sågspånsblock med hjälp av bekämpningsmedel och fungicider som äventyrar kvaliteten och säkerheten hos den färdiga produkten. Mellan skogsuppfödda shiitakes och ”fusk”-sorten kan skillnaden sträcka sig mellan 40 och 400 kronor per halvkilot beroende på marknaden. Så när du köper, leta efter den ”certifierade organiska” logotypen på etiketten för att du ska få den verkliga kvaliteten.

När du köper ska shiitakes vara fasta, inte fuktiga eller skrynkliga. Förvara dem i en papperspåse i upp till en vecka. Torka dem strax före användning med en ren, fuktig trasa för att förhindra slemighet. Torkad håller de i frysen i upp till ett år. Försiktigt sauterade shiitaksvampar är den bästa matlagningsmetoden för att hålla de både smakliga och näringsrika.

Hälsofördelar med Shiitake-svampar
Att jämföra vitaminer, mineraler, antioxidanter och näringsämnen mellan livsmedel är shiitake-svampar helt unika. Koppar är mest framträdande med 65% av det dagliga näringsvärdet per portion vilket är betydande eftersom koppar är en av de få metalliska elementen som åtföljs av amino och fettsyror som är väsentliga för människors hälsa. Linolsyra är en. Eftersom kroppen inte kan syntetisera koppar måste våra dieter leverera det regelbundet. Men forskare säger att inte bara få människor åtnjuter tillräckliga mängder kopparhaltiga livsmedel. Kopparbrist kan också vara en faktor vid utveckling av hjärt-och kardiovaskulär sjukdom.

Rätt bakom koppar är pantotensyra och selen vilket ger 52% respektive 51% av det dagliga värdet. Riboflavin, niacin och zink tillsammans med antioxidant som hämmar oxidativ stress.

Shiitake-svampar innehåller också starka föreningar som har den naturliga förmågan att motverka inflammation, tumörer, ”dåliga” bakterier, skadliga virus och, ironiskt nog svamp. B-vitaminer som B2, B5 och B6 är en del av innehållet som ger energi genom att bryta ner fetter, kolhydrater och proteiner.