I vetenskapliga tester har det visat sig vara högt antiinflammatoriskt, antiviralt, antibakteriellt och har visat sig motverka cancer och svampproblem. Det är en av de mest studerade örterna idag och har inga farliga sidoeffekter. Örten har visat sig motverka en mängd sjukdomar däribland alzheimers, MS, allergier, artrit, IBS och andra kroniska sjukdomar. Den har även i undersökningar bevisats lindra smärta.

Ta via mat eller tillskott ?

Det är mycket svårt att få i sig tillräckligt via mat, dessutom kan potensen på pulvret vara väldigt låg. Det bästa sättet att få en effektiv dosering är att ta det i kapselform med garanterat hög potens.

Traditionell användning

Örten tillhör familjen ingefärsväxter. Den är vanlig i mat i indien där den ofta ingår i curryrätter. Vid framställning av pulvret använder man sig av växtens rot. Pulvret är starkt gult färgat och det är det som ger curryrätterna sin färg. Den har länge använts inom medicin i Kina och Indien. I västvärlden har forskningen kring örten på senare tid exploderat. De senaste åren har över 300 forskningsrapporter publicerats.

Kurkumin

Kurkumin är den aktiva beståndsdelen i örten. Dess effekt på kroppen har lett till en mängd undersökningar som har visat upp ämnets helande egenskaper. Det har använts länge traditionellt i indien och kina men det är först nu som vetenskapen har förstått hur kurkumin fungerar i kroppen för att hjälpa och skydda mot sjukdom.

Kurkumin bekämpar skadliga bakterier, kolesterol och inflammation.

En undersökning 1949 som publicerades i en journal som heter ”Nature” är en av de första undersökningarna på ämnet och den fann att kurkumin hade starka anti-bakteriella egenskaper och att ämndet effektivt bekämpar en mängd skadliga bakterier.

På 1970-talet fann forskarna att kurkumin även håller kolesterolnivån i balans, motverkar diabetes, minskar inflammation och förstör skadliga fria radikaler. När inflammationen minskas så minskas symptomen och skadorna i en mängd sjukdomar, däribland magsår, artrit och andra magsjukdomar.

På 1980-talet fann forskarna att kurkumin även motverkar cancer då ämnet regenererar viktiga immunceller som kämpar mot cancer.

En undersökning som jämförde ibuprofens smärtstillande effekt med effekten av kurkumin gjordes på 107 personer. Resultatet blev att kurkumin minskade smärtan och förbättrade funktionen lika mycket som ibuprofen gör, fast med färre biverkningar.

En annan undersökning gjordes i Italen på patienter som led av knäartros, även där minskades inflammationen och rörligheten ökade bland patienterna som tog kurkumin.

Du kan läsa mer här om inflammation och undersökningarna som gjorts om det.

Biverkningar

Örten har väldigt få biverkningar och inga av dessa är allvarliga.

Artros

Kurkumin har visat sig vara effektivt på att behandla artros. Det gjordes nyligen en studie i Italien där man jämförde effekten av vanlig medicinering med effekten av vanlig medicinering plus kurkumin. Det visade sig att gruppen som tog kurkumin fick mest minskade problem. Du kan läsa mer om studien här: artros.

Gurkmeja och Alzheimers

I forskning har kurkumin visat sig vara effektivt på att minska skador i hjärnvävnad vid alzheimers. Kurkumin fungerar genom att minska inflammationen och stimulera immunförsvaret att ta bort placken som skapas i hjärnan genom alzheimers. Du kan läsa mer ingående här: alzheimers.

Cancer

Gurkmeja har i flertalet studier visats motverka cancer. Det kan sakta ner cancer och och döda cancerceller. Många läkare kräver dock mer forskning för att vara helt säkra på de positiva effekterna.