Vitamin B9 (Folsyra) är ett vattenlösligt vitamin som finns i olika former – så kallade folater – som alla har folsyraaktivitet. Andra namn för folsyra är Folat, Folacin och Folinsyra.

Folsyra förstörs lätt vid tillagning och är känsligt för syre, ljus, värme och urlakning. Folsyra stabiliseras av askorbinsyra och spårämnet koppar påskyndar nedbrytningen.

Det fungerar också som ett coenzym vid en lång rad kemiska processer i cellerna, däribland syntesen av DNA och RNA.

Det är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att de röda blodkropparna ska kunna bildas och för normal celldelning.

Folsyra kan lagras i kroppen i så stor mängd som upp till 30 mg. 50 % av lagret finns i levern och kan trots den stora mängden, tömmas på bara några månader.

Ämnet stimulerar produktionen av mjölk hos gravida kvinnor och har en gynnsam inverkan på hud och matspjälkning.

Dagsbehov Av Vitamin B9

Rekommenderat dagligt intag av vitamin B9:

  • Män: 0,3 mg
  • Kvinnor: 0,3 mg
  • Gravida: 0,4 mg
  • Ammande: 0,4 mg

Behovet av vitamin B9 varierar med bl.a. ålder och kön.

Brist På Vitamin B9

B9-vitaminbrist är ganska vanlig i Sverige då vi överlag intar lägre doser än de rekommenderade.

Några symptom på B9-vitaminbrist är megaloblastisk anemi (en annan form beror på B12-vitaminbrist), slöhet, dåligt minne, nedsatt intellektuell aktivitet, isolation, irritabilitet, sprickor och fjälliga läppar (cheilosis), dålig upptagning och smältning av maten (malabsorption) på grund av inflammation i mag- tarmkanalen.

Folinsyrabrist ses ofta vid alkoholism, låg intagning av folinhaltiga matvaror kombinerat med skräpmat, Crohn´s sjukdom, diarré och dysenteri, malabsorption vid tarminflammationer, hemolytisk anemi, medicinförgiftning speciellt p-piller och kemoterapeutiska medel av folinsyraantagonistgruppen.

Havandeskap, amning och ålderdom medför också ofta folinsyrabrist. Gravida kan förebygga att deras barn föds med ryggmärgsbrock och neuralrörsdefekter genom ett dagligt tillskott.

Vid allvarlig B9-vitaminbrist uppstår nervdegeneration och hjärnskador med mental retardering och sinnessjukdom till följd. Havandeskapsproblem och sterilitet kan också vara orsakat av folinsyrabrist.

Risker Med Vitamin B9

Det finns inga kända risker med vitamin B9.

Livsmedel Med Vitamin B9

Bland de bästa folsyrakällorna hör gröna bladgrönsaker, lever, torkade bönor, torrjäst, bröd, torkade bönor, linser, vetegroddar, bönor, böngroddar, mörkgröna grönsaker som broccoli, spenat med flera, nässlor, mindre mängd i frukt och bär, nötter, fullkornsbröd.

Mängd vitamin B9 i livsmedel från Svenska Livsmedelsverkets analys

Livsmedel med mest innehåll av vitamin B9 per 100g föda från Svenska Livsmedelsverkets analys:

LIVSMEDEL VITAMIN B9 (μg)
Torrjäst 4000 μg
Nötlever ej panerad stekt 2358 μg
Nötlever 2300 μg
Nötlever panerad stekt 2075 μg
Lammlever 2000 μg
Lever ren 2000 μg
Kalvlever 1790 μg
Kycklinglever stekt 1024 μg
Grislever 1000 μg
Färsk jäst 1000 μg
Kycklinglever 995 μg
Levergryta nöt 917 μg
Vignabönor svartögda bönor torkade 633 μg
Mungbönor torkade 625 μg
Kikärter torkade 557 μg
Vita bönor torkade 488 μg
Linser torkade 433 μg
Bondbönor torkade 423 μg
Röda bönor torkade 394 μg
Bruna bönor torkade 394 μg